Przejdź do treści

nasza Kuchnia

Smaki Tylicza

Domowe będą też posiłki, bo chcemy zachować w kuchni tradycyjne receptury i smaki. Sami cenimy zdrowe produkty i naturalne składniki.  Ekologiczne warzywa, owoce i zioła z własnego ogródka  będą gwarancją prawdziwego smaku potraw. Już teraz- latem i jesienią -przygotowujemy przetwory na nadchodzącą zimę: przecier pomidorowy, kiszone ogórki i kapustę, soki z mięty, marynowaną paprykę, sałatki i konfitury z owoców. Będziemy serwować lokalne przysmaki i produkty z naszej spiżarni. Ze szczególną uwagą przygotowaliśmy menu dla dzieci. Już dzisiaj możemy się pochwalić, że jest pyszne. Na śniadaniu nie zabraknie naleśników, tostów, racuszków czy domowego jogurtu na zsiadłym mleku.  Na stole swoje stałe miejsce znajdą również: wiejski ser, świeże mleko prosto od krowy, oscypki i sałatka z burakiem. Wędliny własnego wyrobu, pasztet, kiszone ogórki i dżemy, które sami przygotowujemy podkreślą domowy charakter naszej kuchni.

motyw_rosliny_nieieskie

Ekologia w naszej kuchni…..

  • Promujemy zdrową i zbilansowaną dietę opartą o produkty wysokiej jakości pochodzące od lokalnych dostawców.
  • Minimalizujemy ilość wyrzucanej żywności. Staramy się, by zostawało jak najmniej żywności – dokładnie monitorujemy zapotrzebowanie na przygotowanie dań i codziennie elastycznie reagujemy na potrzeby naszych Gości. Dzięki temu udaje nam się zmniejszyć pozostającą po posiłkach żywność nawet o 30%,
  • Wykorzystujemy produkty pochodzące od lokalnych dostawców, m.in. warzywa, nabiał, mięso i wędliny, a pieczywo dostarcza nam niewielka rodzinna piekarnia z Krynicy. Ciasta i desery przygotowujemy sami ☺
  • Dla większości produktów wprowadzamy krótki łańcuch dostaw,
  • Naszą kuchnię opieramy o naturalne, zdrowe produkty – korzystamy z olejów roślinnych, używamy produktów i przypraw bez glutaminianu sodu oraz bez oleju palmowego, a kawa jaką serwujemy pochodzi ze zrównoważonych upraw.
  • Posiadamy własny ogródek i szklarnię. Latem codziennie dostarczamy własną zieleninę i zioła do naszej kuchni.
motyw_rosliny_biale

Dobra kawa na dobry początek dnia

Kawa to najpopularniejszy napój na świecie, wielu z nas nie może bez niej żyć, dlatego przygotowujemy ją z najwyższą starannością. Już dziś  zapraszamy na aromatyczną, świeżo zmieloną kawę z ekspresu kolbowego, którą będziemy serwować przy kominku.

Śniadanie
W godzinach 8.30- 10.00

Śniadanie będzie serwowane w formie bufetu z kompozycją lokalnych produktów i własnych przetworów: wędliny, sery, twarożek, jajka, sałaty, mleko, jogurty, płatki, konfitury. Dania ciepłe: jajecznica, jajka sadzone, kiełbaski, parówki, naleśniki, racuchy.  Napoje: kawa, herbata, kakao, woda, soki.

Obiadokolacja
W godzinach 15.30 - 16.30

Obiad będzie podawany w formie bufetu: dwie zupy, dwa dania główne, bufet sałatkowy oraz deser.  Napoje: woda, soki, kompot.  Specjalnie z myślą o najmłodszych proponujemy zupkę o godzinie 14.00.